Utvalgte Kulturlandskap i Norge; Koppangsøyene i Stor-Elvdal ble nytt UKL-område i 2022.
Generelt om Utvalgte Kulturlandskap
Levende jordbruk over hele landet gir Norge verdifulle og innholdsrike kulturlandskap. De utvalgte kulturlandskapsområdene viser mangfoldet av og særpreget til ulike typer jordbrukslandskap i landet vårt.
Landskapene er valgt ut fordi de er særegne jordbrukslandskap med store biologiske og kulturhistoriske verdier, skapt av mennesker i samspill med naturen gjennom generasjoner. Særpreget blir tatt vare på gjennom fortsatt drift, skjøtsel og vedlikehold av områder over hele landet. Folkene som lever her tar vare på naturmangfold, kulturhistorie og jordbruksdrift gjennom både tradisjonelle bruksmåter og vår tids bygdeliv. Støtte fra myndighetshold skal bidra til at disse verdiene blir med oss inn i framtida.
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er en arbeidsmåte for å ivareta disse verdiene gjennom aktiv bruk. Det er ikke en vernestatus, eller noe som begrenser grunneiernes eller andres rettigheter.
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er en tverrfaglig, felles satsing mellom Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Satsingen skal sikre verdier knyttet til landskap, biologisk mangfold, kulturminner og kulturmiljøer, herunder sikre langsiktig skjøtsel og drift.
Arbeidet med å velge ut områder startet i 2008. Det er i dag 51 områder som er valgt ut som Utvalgte kulturlandskap, og som viser mangfoldet av norske jordbrukslandskap. Mer informasjon om Utvalgte Kulturlandskap finner du her:
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket - Landbruksdirektoratet
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket - Riksantikvaren
Koppangsøyene Utvalgte kulturlandskap (UKL)
Koppangsøyene er et jordbruksområde i den brede, flate dalbotnen i Østerdalen, som strekker seg 8,5 km mellom Stai bru i sør og tettstedet Koppang i nord.
Området omfatter arealer på begge sider av Glomma, samt en rekke øyer, elveløp, jordbruksarealer og vegetasjonsbelter. Elveløpet deler seg karakteristisk opp og løper sammen igjen mellom øyer, holmer og banker. Området er flompåvirket, med noen masseforflytninger over tid. Områdets mosaikkpreg gir et svært spesielt landskapsbilde, og antallet øyer, utstrekningen og stabiliteten i øyer og holmer er unikt i Norge.
Bruken av øyene går tilbake til steinalder og jernalder. Myrmalmforekomster ga grunnlag for handelsplass i middelalderen, og kaupangen på Koppangsøya, den største av øyene, er bevart i stedsnavnet. Dette er den eneste kjente kaupangen i Østerdalen.
Jorda på øyene er lettdreven og god, og derfor lå flere av gårdene opprinnelig på øyene selv om de var flomutsatte. Etter større flommer og noe kaldere klima flyttet de fleste gårdene opp på begge sider av dalbunnen og elva i løpet av 1700-tallet. De gamle bygningene ble gjenreist her sammen med nye bygninger på nye tun. Mye av innmarka lå imidlertid fortsatt på øyene. På gårdstunene finner vi sjeldne bygningstyper som østerdalsstuer og barfrøstuer. Karakteristisk for området er de mange løene og slåttebuene som ligger på øyene og i dalbunnen - viktige i den tradisjonelle fôrdyrkingen i området. Øyene, elveløp, flommark, jordbruksarealer og vegetasjonsbelter gir en mangfoldig og vekslende vegetasjon. Her finnes fulldyrkede åkre og enger og beiter av ulik karakter.
Området har aktiv jordbruksdrift med gras- og husdyrproduksjon, samt noe korn og potet.
Forvaltning og aktiviteter i Koppangsøyene UKL
Forvaltningen av UKL er lagt til kommunene, og det er Stor-Elvdal kommune som forvalter tilskuddene som blir tildelt UKL-Koppangsøyene fra Statsforvalteren i Innlandet.
Koppangsøyene UKL ble tildelt 300 000 kroner i 2022.
Viktige oppgaver i 2022 var å starte arbeidet med utarbeiding av forvaltningsplan for området, samt at området er blitt avgrenset geografisk (se vedlagte kart). Det er videre satt av midler til felles tiltak, bl.a. registrering og oversikt over ulike bygninger knyttet til landbruksdrift i dette området (løer, låver o.l.) Det er opprettet en arbeidsgruppe med bl.a. representanter fra grunneierne i området og rep. fra kommunal forvaltning. Arbeidsgruppen vil arbeide med forvaltning av midlene til tiltak og satsinger for dette området.
Koppangsøyene UKL er blitt tildelt 800 000 kroner i 2023.
Ifølge forskrift for forvaltning av UKL-midler kan det bevilges tilskudd til følgende tiltak, fortrinnsvis innenfor det avgrensede området:
- Restaurering og skjøtsel av arealer
- Istandsetting, vedlikehold og skjøtsel av bygninger og andre kulturminner
- Tilrettelegging for ferdsel og friluftsliv
- Formidling
- Nødvendig planlegging av tiltak
- Kartlegging og dokumentasjon av landskapsverdier
- Kartlegging og dokumentasjon av behov for skjøtsel og sikring av natur- og kulturminneverdier
- Andre tiltak som fremmer formålet med ordningen
Søknadsfristen er 30.mai 2023.
Søknaden må sendes inn via Altinn. Informasjon om søknadsprosessen finner du her:
Tilskudd til Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Vi oppfordrer grunneiere, drivere, organisasjoner, foreninger og andre til å søke om tilskudd til tiltak, prosjekter og aktiviteter.
Vi har fokus på istandsetting/restaurering av ulike bygninger, rydding/skjøtselstiltak av ulike arealer, tiltak som bidrar til økt biologisk mangfold m.m.
Videre vil vi gjerne støtte felles-tiltak som bidrar til å gjøre området kjent og tilgjengelig for alle. Vi ønsker økt aktivitet i området, og oppfordrer lag og foreninger, skoler, barnehager m.m. om å søke støtte til ulike arrangementer, tiltak/prosjekter.
Kommunen har satt av ca. 140 000 kroner til felles forvaltningstiltak i 2023. Dette gjelder bl.a. en oversiktskartlegging og tilstandsvurdering av ulike bygninger i området, kartlegging og planer for tiltak på ulike arealer, samt drift av arbeidsgruppen og evt. fellesmøter.
Kart
Disse kartene viser avgrensning av Koppangsøyene UKL. Området har en størrelse på 15 340 daa.
Kartene ligger også i Naturbasen. Se her; Naturbase kart (miljodirektoratet.no)
Regelverk: