Det kom inn flere gode forslag til plassering av Dagsturhytta i løpet av høsten og vinteren 2021/2022, og en tverrfaglig gruppe med medlemmer fra administrasjonen, politikerne og fra frivillige lag og foreninger har jobbet videre med prosjektet, og målet var å sette den opp i løpet av 2023.
Dagsturhytta skal være en rasteplass og et «kortreist» turmål både på den lille hverdagsturen og i helgene. Vi tar derfor også hensyn til om området innbyr til utendørs aktiviteter på ulike årstider, og om selve turen til dagsturhytta er trivelig og kan tilpasses flere brukergrupper. Målgruppen er særlig barn, eldre og folk uten turerfaring. Hensyn til skogbrannfare og forventet skogskjøtsel er også vesentlig. Voksende skog kan ta hele utsikten eller markberedning og skogplanting gjør området lite egnet.
Alle innkomne forslag ble vurdert ut fra kriterier fra prosjekteier i Innlandet fylkeskommune. Flere av forslagene ble lagt vekk på grunn av manglende aksept fra grunneier, og det samme gjaldt foreslått plassering på skogbrannutsatte furumoer. I løpet av våren og sommeren 2022 var det flere befaringer, informasjonsdeling og diskusjoner med involverte. Prosjektledelser Tuva Eiklid i IFK deltok på befaring sammen med saksbehandlere fra forvaltning, eiendom og kultur, politisk ledelse og frivilligheten representert ved DNT Åmot og Stor-Elvdal og idrettsrådet i juni. Gjennom hele perioden har det vært åpnet for at folk kunne komme med nye forslag. Alternativene Andråsberget, Hammarkollen og Støjordet ble vurdert som aktuelle for videre vurdering. Befaring i juni viste at turen opp til Andråsberget opplevdes som litt for lang, bratt og «lite interessant», og det var vanskelig å finne en plassering med utsikt over tid og uten sjenerende nærhet til telemast og høyspentlinje.
En dagsturhytte skal fylle mange funksjoner, og Arkadia Landskap AS ble forespurt om en enkel vurdering på bakgrunn av gitte kriterier, arbeidsgruppas oppsummeringer. Både Hammarkollens vestside og Støjordet ved Glomma sør for Sundflobrua gjenstod som aktuelle og velegnet. Hammarkollen kan skilte som bygdas fremste utsiktspunkt og turmål, mens Støjordet har fortrinn med nærhet til Glomma, god plass til varierte aktiviteter, enkel tilrettelegging for bevegelseshemmede og enkel tilgang for vedlikehold. Prosjektet ble inntil videre lagt på is av budsjettmessige årsaker. Eventuell ny utredning kan omfatte andre alternativer til plassering og finansielle løsninger
RAM arkitektur v/Peer Bull-Hansen
Dagsturhytte i Stor-Elvdal – og i alle andre kommuner i Innlandet innen 2025
Innlandet fylkeskommune tar ledelsen i et prosjekt som har som hovedmål å legge til rette for friluftsliv som et lavterskeltilbud for alle. Dagsturhyttene skal være lett tilgjengelig og stimulere til økt bruk av nærfriluftslivet.
Gjennom etablering av en dagsturhytte i nærmiljøet vil dette få flere ut på tur. En dagsturhytte skaper møteplasser for tilhørighet der man kan søke ly og få litt varme i seg. Friluftsliv har en dokumentert helseeffekt og er en viktig faktor for befolkningens livskvalitet.
Ideen kommer fra tidligere Sogn og Fjordane fylkeskommune. Der fikk alle 26 kommunene satt opp en dagsturhytte på en selvvalgt tomt innenfor nærfriluftslivet.
Dagsturhyttene i Vestland er flittig besøkt av både fastboende og tilreisende. Og stadig flere fylker etablerer nå sine konsepter med dagsturhytter.
- Prosjektet Dagsturhytta er initiert av Innlandet fylkeskommune, etter idé fra tidligere Sogn og Fjordane fylke. Erfaringene derifra er at dagsturhyttene er godt besøkt og har skapt stort engasjement i lokalmiljøet
- Formålet med prosjektet er å stimulere til økt bruk av nærfriluftslivet.
- Dagsturhytta Innlandet skal skape møteplasser og være et lavterskeltilbud for alle uavhengig av sosial, økonomisk og kulturell bakgrunn.
- Målsetting om 46 dagsturhytter, én i hver kommune i Innlandet, innen 2025.
- Dagsturhytta har en kostnadsramme på 750 000 kroner (eks. mva.) per hytte.
- Kommunene stiller med tomt og ferdig grunnarbeid til hytta, i tillegg til å betale en liten egenandel.
- Sparebankstiftelsen Hedmark og Sparebankstiftelsen DNB har bevilget 14,3 millioner kroner til prosjektet. Det innebærer en finansiering på 300 000 kroner per hytte. I tillegg kan det søkes om spillemidler.
- Innlandet fylkeskommune dekker kostnadene knyttet til prosjektleder, samt arkitekt- og anbudskonkurranse.
Kostnader for Stor-Elvdal kommune
Totalkostnad inkludert grunnarbeid, transport og oppsetting av hytte med vedovn inkludert mva. er beregnet til ca kr 1 126 050.
Av dette er det beregnet at den enkelte kommune sitter igjen med en egenandel på rundt kr 150 000 til grunnarbeid, hvorav noe kan utføres på dugnad.
Dette er mulig fordi hele prosjektet er et spleiselag der Sparebankstiftelsen DNB, spillemiddelordningen, MVA-kompensasjon kommunal ordning og fylkeskommunen bidrar med rause tilskudd og ordninger.
Status for Dagsturhytta i Stor-Elvdal.
Forslag til plassering av Dagsturhytta i Stor-Elvdal er vurdert av fagansatte på sektor samfunnsutvikling på bakgrunn av de krav og kriteriene Innlandet fylkeskommune har for prosjektet.
Dagsturhytta vår skal være en rasteplass og et «kortreist» turmål både på den lille hverdagsturen og i helgene. Vi tar derfor også hensyn til om området innbyr til utendørs aktiviteter på ulike årstider, og om selve turen til dagsturhytta er trivelig og kan tilpasses flere brukergrupper.
Målgruppen er særlig barn, eldre og folk uten turerfaring. Hensyn til skogbrannfare og forventet skogskjøtsel er også vesentlig. Voksende skog kan ta hele utsikten eller markberedning og skogplanting gjør området lite egnet.
En tverrfaglig gruppe med medlemmer fra administrasjonen, politikerne og fra frivillige lag og foreninger vil jobbe videre med prosjektet med mål om at den skal settes opp i løpet av 2023. Enhetsleder kultur, Janne Mellum, er prosjektleder for Dagsturhytta i Stor-Elvdal.
Det er flere grunner til at Innlandet fylkeskommune ønsker å etablere en dagsturhytte i hver av fylkets kommuner:
- I motsetning til mange av de eksisterende hyttene som er lokalisert langt unna bosetting, er dagsturhytta et lavterskeltilbud i nærmiljøet.
- Gjennom etablering av en dagsturhytte i nærmiljøet vil dette få flere ut på tur.
- En dagsturhytte skaper møteplasser for tilhørighet der man kan søke ly og få litt varme i seg.
- Friluftsliv har en dokumentert helseeffekt og er en viktig faktor for befolkningens livskvalitet.
2022
18/5 Janne Mellum, enhetsleder Samfunn, natur og kultur orienterte SKO utvalget om status og fremdrift.
7/6 Prosjektleder i Innlandet Fylkeskommune, Tuva Eiklid, besøker SEK og skal sammen med ansatte på sektor samfunnsutvikling befare flere foreslåtte alternativer. Politisk ledelse, Idrettsrådet og DNT Åmot og Stor-Elvdal er invitert med i prosessen.
Hva synes innbyggerne i Stor-Elvdal?
Fra 20/6 vil aktuelle alternativer være tydelig merket av i terrenget slik at alle interesserte kan ta en tur og sende oss sine synspunkter.
Høsten 2022 tas en endelig beslutning om plassering, avtaler inngår og byggesaksbehandling iverksettes.
15/1-2023 sendes søknad om tilskudd fra spillemidlene
Dagsturhytta i Stor-Elvdal kan forhåpentligvis settes opp i løpet av sommerhalvåret 2023.