14 Korttidsopphold i institusjon
14.1. Lovgrunnlag
Korttidsopphold i institusjon er lovpålagt med hjemmel i Helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-2 nr. 6, bokstav c, (plass i institusjon, herunder sykehjem).
Tjenesten ytes etter Forskrift for sykehjem og boform med heldøgns omsorg og pleie, Forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene for tjenesteyting og Forskrift om en verdig eldreomsorg.
14.2. Målsetting
Det er et mål for omsorgstjenesten at den skal sette innbyggerne i stand til å bo i eget hjem så lenge som mulig. Tjenesteutøvelsen skal ta utgangspunkt i den enkeltes ressurser og bidra til at pasienten opprettholder eller gjenvinner størst mulig grad av egenmestring.
Pasienten skal sikres trygghet i den livssituasjon den befinner seg i.
Korttidsopphold er tidsbegrenset opphold i institusjon som tilbys når det i en kortere periode er behov for heldøgns omsorg i institusjon.
Korttidsopphold kan tildeles ut fra forskjellige kriterier og har forskjellige målsettinger. Målsettingen med oppholdet beskrives i enkeltvedtaket. Det er en målsetting at alle pasienter i korttidsopphold skal rehabiliteres så langt det er mulig.
Korttidsoppholdet benyttes aktivt som ledd i å tildele tjenester på laveste effektive omsorgsnivå (LEON-prinsippet).
14.3. Hvem kan få tjenesten
Pasienter som for en tidsavgrenset periode trenger døgnkontinuerlig observasjon, vurdering, pleie, behandling, tilsyn og/eller opptrening/rehabilitering eller omsorg ved livets slutt. Det vil bli vurdert om nødvendig helsehjelp kan gis på en faglig forsvarlig måte i hjemmet. I tilfeller der nødvendig helsehjelp kan gis på forsvarlig vis i eget hjem, har ikke søkeren krav på korttidsplass.
Ved behov for observasjon og vurdering må det først avklares om behovet er av en slik art at nødvendig helsehjelp må ytes av spesialisthelsetjenesten.
14.4 Kriterier for tildeling av korttidsopphold i sykehjem
- Rehabilitering, medisinsk behandling og korttidspleie for kronisk syke, og personer med komplekse og sammensatte behov.
- Etterbehandlingstilbud eller videreføring av behandling og pleie etter sykehusopphold, og til pasienter som vurderes å trenge tett medisinsk oppfølging/behandling før utskrivelse til hjemmet.
- Behov for kartlegging, vurdering av tilstand og funksjonsnivå fysisk og psykisk, med tanke på behandling, tiltak og framtidige omsorgsbehov.
- Behov for utredning, observasjon og behandlingstilbud ved ulike problemstillinger eller hindre sykehusinnleggelse.
- Unngå sykehusinnleggelse på sosialt grunnlag, f.eks. når omsorgsperson er innlagt i sykehus og den omsorgstrengende ikke kan være uten tilsyn.
- Pleie og omsorg ved livets slutt, hvor målet er å lindre pasientens smerter og plager.
14.5. Tjenestens inhold
- Pasienten får individuell observasjon, pleie, behandling og veiledning, der målet er at de skal mestre mest mulig selv.
- Rehabiliteringsopphold tilpasses behovet for rehabilitering basert på en tverrfaglig vurdering. Pasientens behov og ressurser danner utgangspunkt for utforming av individuell mål- og tiltaksplan.
- Medisinsk behandling og pleie ved sykdom.
- Det ytes tverrfaglig oppfølging fra bl.a. lege, sykepleier, helsefagarbeider, fysioterapeut og ergoterapeut. Tilsynslege kan bl.a. henvise til logoped og spesialisthelsetjeneste ved behov.
- Legge til rette for at pasienten har nødvendige hjelpemidler.
- Vurdering av tilstand og funksjonsnivå med tanke på behandling, tiltak og fremtidige omsorgsbehov.
- Etterbehandling fra sykehus.
- Pasienter med behov for langvarig og koordinerte tjenester, skal få tilbud om å få utarbeidet en individuell plan jf. Lov om pasientrettigheter § 2-5, jf. Helse- og omsorgstjenesteloven § 7-1, individuell plan.
- Fri transport til behandling hos spesialisthelsetjenesten.
- Pleie og omsorg ved livets slutt.
- Tidsbegrenset opphold blir ikke automatisk et langtidsopphold selv om behovet for hjelp øker. Eventuelt forlenging av opphold skjer etter en tverrfaglig vurdering.
- Der ett eller flere tidsbegrenset opphold samlet overstiger 60 døgn pr. kalenderår, blir det avkrevd betaling som for langtidsopphold, jfr. Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester § 6, Tidsrom for betaling av egenandel.
- Individuell tilrettelegging ivaretas i den grad det er forenlig med den medisinske behandling, drift av institusjonen og hensyn til andre beboere.
14.5. Hva kan du forvente av oss?
- All tildeling av tjenester blir gjort med bakgrunn i kartlegging av pasientens ressurser og behov, etter individuell vurdering. Målsetting med oppholdet blir utarbeidet sammen med pasienten.
- Det blir sendt ut skriftlig vedtak med målsetting og beskrivelse av tjenesten.
- Betaling for tjenesten vil fremgå av vedtaket.
- Kontakt med andre tjenesteområder blir vurdert ved behov.
- All pleie og omsorg gis i samarbeid med autorisert helsepersonell.
- Legemiddelhåndtering utføres av autorisert helsepersonell etter foreskrivning av lege.
14.6. Hva vi forventer av deg
- Du gjør deg kjent med innholdet i vedtaket.
- Du tar kontakt ved behov for informasjon, råd, veiledning og evt. ved klage.
- Du utfører det du mestrer selv.
- Du tar selv ansvar for verdisaker som tas med til institusjonen. Dette bør begrenses.
- Du sørger for at private klær er navnemerket ved benyttelse av vaskeritjenester på sykehjemmet.
- Du sørger selv for transport og betaling til og fra institusjonen.
14.7. Praktiske opplysninger
Vederlag for oppholdet kreves i hht. ” Forskrift om egenandel for kommunale pleie- og omsorgstjenester”, jf. Helse- og omsorgstjenesteloven § 11-2.